Οφέλη για την υγεία

Το μεγάλο πλεονέκτημα της quinoa είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, που κυμαίνεται από 14-16% (η διατροφική της αξία από πρωτεϊνική άποψη πλησιάζει εκείνη του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών). Αποτελεί μια πλήρη πρωτεΐνη που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (δηλαδή αυτά που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός από μόνος του), σε αντίθεση με την πλειοψηφία των φυτικών τροφών. Μεταξύ αυτών είναι η μεθειονίνη και η λυσίνη, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, την ικανότητα της μάθησης και της μνήμης, και είναι ως εκ τούτου μια εξαιρετική τροφή για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Είναι επίσης μια καλή πηγή τρυπτοφάνης, ένα αμινοξύ που συνδέεται με την παραγωγή της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, που ευθύνεται για την καλή διάθεση. H quinoa έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ευνοώντας τη λειτουργία του εντέρου και την παράταση του κορεσμού. Οι φυτικές ίνες είναι γνωστές για τη συμβολή τους στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Βοηθούν, επίσης, στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων μειώνοντας την υψηλή πίεση στο αίμα και το διαβήτη. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τη χοληστερόλη και τα επίπεδα γλυκόζης και μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Είναι μια τροφή ελαφριά και εύπεπτη, ιδανική για ηλικιωμένα άτομα, καθώς ανεβάζει τον αιματοκρίτη, βοηθά στην καλή τροφοδότηση του εγκεφάλου με αίμα και επιπλέον έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθιστώντας την κινόα ένα εξαιρετικό τρόφιμο για πρόληψη αλλά και ρύθμιση του διαβήτη.

Περιέχει επίσης κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β (βοηθάει τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη και την επούλωση των ιστών και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων).
Η quinoa είναι επίσης καλή πηγή ασβεστίου, και ως εκ τούτου είναι χρήσιμη για χορτοφάγους και για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Είναι ιδιαίτερα εύπεπτη καθώς δεν περιέχει γλουτένη και συμπληρώνει μοναδικά τη διατροφή των ατόμων που παρουσιάζουν ευαισθησία στην πέψη των σιτηρών τροφών. Ως πλήρης πηγή αμινοξέων, είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή για χορτοφάγους σαν ένα υποκατάστατο της ζωικής πρωτεΐνης